Wednesday, 1 September 2010

7 KEAJAIBAN DALAM DUNIA ISLAM!!!!!!

Masjid umat Islam selain dari tempat ibadah, perhimpunan, penggubalan undang-undang, pendidikan, pengajaran dan mengasuh ruhani, ia juga menunjukkan tingginya kesenian dan kejuruteraannya. Masjid yang penuh dengan syarat-syarat seni bina dan seni reka eksklusif kesan dikaitkan dari berbagai pelajaran dari al-Quran dan citarasa penduduk tempatan, penduduk di zaman berbeza yang telah memeluk agama Islam. Berikut 7 keajaiban dalam dunia Islam :

1. Masjidil Haram (Mekah)

Masjidil Haram, kadangkala disebut juga Masjid al-Haram ataupun Al-Masjid al-Ḥarām adalah masjid paling suci mengikut kepercayaan umat Islam. Masjid ini terletak di Kota Makkah Al Mukharamah. Masjid al-Haram dibina mengelilingi Kaabah, iaitu Kiblat umat Islam apabila mengerjakan solat.

2. Masjid Al-Aqsa (Baitulmuqaddis)
Masjid Al-Aqsa adalah sebahagian daripada kompleks bangunan-bangunan agama-agama di Baitulmuqaddis dikenali sebagai Gunung Majed atau Al-Haram Al-Sharif dan tapak ibadah suci yang ketiga (Tapak Ibadah Suci) kepada Muslim dan Har ha-Bayit (Kuil Suci) kepada Yahudi.Masjid ini terletak di Baitulmuqaddis Timur, satu kawasan pertelingkahan yang ditadbir sebahagiannya daripada Israel tetapi dituntut oleh Palestin sebagai sebahagian daripada Palestin yang baru. Masjid terbesar di Baitulmuqaddis, ia boleh memenuhi lebih kurang 5,000 orang yang beribadah di dalam dan di sekitarnya. Masjid ini ditadbir oleh pihak Wakaf sejak zaman pendudukan Israel pada tahun 1967.

3. Alhambra (Granada, Sepanyol)
Alhambra adalah sebuah masjid, istana dan kompleks kota silam kerajaan Moor Granada, di selatan Sepanyol (dikenali sebagai Al-Andalus apabila kotanya dibina), menduduki atas bukit teres di tenggara sempadan di bandaraya Granada. Ini adalah tempat tinggal raja-raja Muslim Granada dan mahkamah mereka, tetapi sekarang sebuah muzium yang mempamerkan kecantikan gaya seni bina Islam.

4. Masjid Imam (Esfahan, Iran)
Masjid Imam Isfahan adalah masjid agung dari Isfahan , Iran . Masjid ini adalah hasil dari pembinaan berterusan, pembaikpulihan, penambahan dan renovasi di halaman daripada 771 hingga akhir abad ke-20. Bazaar Besar Isfahan boleh dijumpai di bahagian sayap tenggara masjid tersebut.

5. Masjid Sultan Ahmed atau Masjid Biru (Istanbul)
Masjid Sultan Ahmed adalah masjid bersejarah di Istanbul, bandaraya terbesar di Turki dan ibu negara Empayar Uthmaniyyah (dari 1453 hingga ke 1923). Masjid ini adalah salah satu dari beberapa buah masjid yang dikenali sebagai Masjid Biru oleh kerana jubin birunya menghiasi dinding di bahagian dalamnya. Ia dibina di antara 1609 dan 1616, sewaktu pemerintahan Ahmed I. Seperti banyak masjid lain, ia mengandungi makam Sultan Ahmed, sebuah madrasah. Masjid Sultan Ahmed telah menjadi salah satu dari tarikan pelancong yang terhebat di Istanbul.

6. Masjid Badashahi (Lahore, Pakistan)
Masjid Badshahi atau 'Masjid Sultan' di Lahore adalah masjid yang kedua terbesar di Pakistan dan Asia Selatan dan masjid yang kelima terbesar di dunia. Keindahan, semangat, dan keagungan dari era Mughal , adalah daya tarikan yang paling terkenal di tengara Lahore. Mampu menampung 10.000 jemaah dalam ruangan doa utama dan 100,000 lebih banyak dalam laman, menjadi masjid yang terbesar di dunia dari tahun 1673-1986 (tempoh 313 tahun), dan diambilalih apabila selesai pembinaan Masjid Faisal di Islamabad. Hari ini, masjid kedua terbesar di Pakistan dan Asia Selatan dan kelima terbesar masjid di dunia selepas Masjid Al-Haram (Masjid Agung) dari Mekah , di Al-Masjid al-Nabawi (Nabi Masjid) di Madinah , Masjid Hassan II di Casablanca dan Masjid Faisal di Islamabad. Untuk ukuran besar, empat menara Masjid Badshahi adalah 4,2 m lebih tinggi berbanding dari Taj Mahal dan platform utama Taj Mahal boleh masuk di dalam 25,899.9 m persegi laman dari Masjid Badshahi, yang merupakan laman masjid yang terbesar di dunia.

7. Masjid Besar Djenné (Mali)
Masjid Besar Djenné adalah bangunan masjid tanah liat yang terkenal di dunia dan dianggap oleh ramai jurubina sebagai gaya seni bina Sudano-Sahelian, walaupun dengan pengaruh Islam yang jelas. Masjid ini terletak di bandar Djenné, Mali di dataran banjir sungai Bani. Masjid pertama ini dibina pada abad ke-13, tetapi struktur kini bertarikh semenjak 1907. Selain merupakan pusat masyarakat Djenné, ia adalah salah satu mercu tanda yang paling terkenal di Afrika. Bersama dengan keseluruhan bandar Djenné ia telah diwartakan sebagai Tapak Warisan Dunia (World Heritage Site) oleh Organisasi Kebudayaan, Sains, dan Pendidikan Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) pada 1988.

No comments:

Post a Comment